Perunoistamme voi tehdä herkullisia perunaruokia esimerkiksi seuraavien Aromäen reseptien mukaisesti. Pyrimme monipuolisilla ja raikkailla resepteillä tuomaan esille erilaisia ruokia, joihin perunoidemme lajikevalikoimaa voi käyttää. Saat kätevästi resepteistä tallennettavat ja tulostettavat versiot (pdf), auki klikkaamalla ohje-linkkiä kunkin reseptin otsikon alapuolella.

Reseptivalikoimassa tällä hetkellä on

Peruna-kurkkusalaatti
Maalaisranskalaiset
Uunipotut
Imelletty perunalaatikko
Talviperunasalaatti

 

Kuva Heidi Siivonen

Peruna-kurkkusalaatti 4 annosta
Peruna-kurkkusalaatti, ohje

Kesäisen raikkaan perunasalaatin saat tehtyä kiinteästä perunasta sekä herkullisista kesäkauden tuotteista kuten tuoreesta kurkusta ja omenasta. Erilaisia mausteita kokeilemalla saat salaattiin mukavasti erilaisia vivahteita.

Ainekset
5-6                 keitettyä Männistön perunaa (kiinteä, esim. Nicola, Annabelle, Siikli)
½                   sipulia tai 2 nippusipulia
1-2                 tuoretta kurkkua
1                     pieni omena
2-3 rkl           kapriksia

Kastike
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 rkl                viinietikkaa tai sitruunamehua
1-2 rkl            sinappia
1-2 tl              sokeria tai hunajaa
ripaus            suolaa ja mustapippuria
1-2                 valkosipulikynttä hienonnettuna

Koristeeksi
ruohosipulia tai kiinansipulia

  • Kuori ja kuutioi keitetyt, kylmät perunat.
  • Hienonna sipuli, kuutioi kurkut ja kuorittu omena. Lado ainekset kulhoon.
  • Mausta kermaviili ja kaada salaattiainesten joukkoon. Sekoita kahdella lusikalla nostellen.
  • Kaada valmis perunasalaatti tarjoilukulhoon.
  • Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Hienonna pinnalle runsaasti ruohosipulia.

 

Aromäen maalaisranskalaiset neljälle
Aromäen maalaisranskalaiset, ohje

Maukkaat maalaisranskalaiset Aromäen tilan tapaan tehdään kokonaisesta, kuoripäällisestä perunasta. Lajikkeeksi sopii esimerkiksi jauhoinen Challenger. Uunissa ranskalaiset valmistuvat vaivattomasti ja kevyesti.

Kuva Heidi Siivonen

Ainekset
1 kg Männistön Challenger- perunaa

0,5 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 – 1 tl paprikajauhetta

  • Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.
  • Leikkaa perunat pitkittäin 3-4 siivuksi, ja leikkaa siivuista tikkumaisia ranskalaisia.
  • Laita raa’at ranskalaiset kylmään veteen.
  • Huuhtele ranskalaiset hyvin, ja kuivata niitä hetki keittiöpyyhkeen päällä. Maukkaat ja rapeat ranskalaiset onnistuvat parhaiten, kun perunoissa ei ole vettä.
  • Sekoita laakeassa kulhossa öljy ja mausteet keskenään, lisää ranskalaiset kulhoon. Sekoita mausteöljy tasaisesti kaikkiin ranskalaisiin.
  • Levitä ranskalaiset leivinpaperoidulle pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana. Lopputulos on rapea ja maukas, kun ranskalaisia on pellillä vain yhdessä kerroksessa.

 

Aromäen uunipotut neljälle
Aromäen uunipotut, ohje

Uunipotut Aromäen tilan tapaan valmistuvat kauniin punaisista ja jauhoisista perunoista, esimerkiksi Mozart tai Bellarosa. Uuniperuna on kevyt, helppo ja näyttävä lisäke. Vahvan makuinen juusto viimeistelee kokonaisuuden!

Kuva Heidi Siivonen

Ainekset
8 kpl Mozart- tai Bellarosa -perunaa

0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl vahvanmakuista juustoa raasteena, esimerkiksi vuohen Gryere tai parmesani
suolaa ja pippuria myllystä

  • Valikoi tasakokoisia perunoita. Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.
  • Asettele perunat uunivuokaan, ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.
  • Kokeile perunoiden kypsyyttä haarukalla. Kun piikit uppoavat perunaan, ota perunat uunista ja paina niitä kevyesti esim. mukin pohjalla painamalla, jotta perunat rikkoutuvat hieman.
  • Pirskottele rikottujen perunoiden päälle öljy, ripottele juusto ja rouhi myllystä suolaa ja pippuria.
  • Paista vielä 15 min, tai kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

 

Kuva Heidi Siivonen

Aromäen imelletty perunalaatikko neljälle
Aromäen imelletty perunalaatikko, ohje

Perinteinen, hämäläinen imelletty perunalaatikko palkitsee tekijänsä. Makean suolainen, silkkisen sileä loora maistuu muulloinkin kuin jouluna, esimerkiksi sunnuntaipäivällisen lisäkkeenä. Aromäen laatikko tehdään Siiklistä, jolloin lopputulos on erityisen kiiltävä ja samettinen. Maukas laatikko syntyy myös Aromäen Nicolasta!

Ainekset
2 kg Aromäen Siikliä tai Nicolaa
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
8 dl täysmaitoa
2 tl suolaa

  • Pese perunat ja keitä kuorineen suolattomassa vedessä täysin kypsiksi.
  • Kuori perunat kuumina. Survo ne huolella esimerkiksi puukauhalla ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Mikäli seos on erityisen kuiva, lisää hiukan keitinvettä. Sekoita.
  • Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa kannen alla. Perunasurvoksen tulisi olla imeltymisen ajan 55 – 60 -asteista. Imellytys kestää 4-5 tuntia olosuhteista riippuen.
  • Sekoita ja maistele perunaseosta imeltymisen aikana muutamia kertoja. Imeltynyt perunasurvos maistuu makeahkolta ja on rakenteeltaan löystynyttä ja ulkonäöltään kiiltävää.
  • Kun seos on löystynyt ja maistuu imelän makealta, lisää voi, maito ja suola.
  • Kaada seos kahteen voideltuun, n. 1 1/2 l:n vetoiseen uunivuokaan. Jätä vuoat vajaiksi, hiukan yli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli.
  • Paista perunalaatikkoa 150 -175 asteessa n. 2 tuntia.

Vinkkejä imellyttämiseen:

  • Imellytys on perinteisesti tapahtunut puuhellan nurkalla, jälkilämmössä, mutta onnistuu myös sähköuunissa, jonka lämmön saa säädettyä tarkasti. Kääri perunamassaa sisältävä astia esimerkiksi isoon pyyhkeeseen, ja laita imeltymään noin 55 asteiseen uuniin. Tarkkaile lämpötilaa, yli 75 asteessa imeltyminen pysähtyy.
  • Kuuman perunamassan voi laittaa imeltymään myös styroksiseen kylmälaukkuun, jonka pohjalla on esimerkiksi sanomalehtiä jäähtymisen estämiseksi.

 

Kuva Heidi Siivonen

Aromäen talviperunasalaatti (4-6:lle lisäkkeeksi)
Aromäen talviperunasalaatti, ohje

Aromäen Violet Queenista syntyy talven kaunein perunalisäke. Kauniin violetti peruna on myös maukas. Värikäs perunasalaatti sopii talvikauden juhlapöytään ja on näyttävästä ulkonäöstään huolimatta helppo valmistaa.

Ainekset
8 kpl Aromäen Violet Queen – perunaa
2 pienehköä porkkanaa
10 cm pätkä purjoa
1 pieni prk kapriksia
suolaa vihannesten keitinveteen

½ dl öljyä
4 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria ja suolaa myllystä

Ranskankermakastike
1 prk ranskankermaa
½ ruukkua tilliä hienonnettuna
suolaa, pippuria, sokeria

  • Kuori perunat, ja keitä suolatussa vedessä napakan kypsiksi.
  • Kuori porkkanat, ja keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Voit keittää porkkanat myös perunoiden kanssa, mutta Violet Queen värjää porkkanoiden pinnan, tämä ei vaikuta salaatin makuun.
  • Pilko jäähtyneet perunat ja porkkanat pienehköiksi kuutioiksi.
  • Halkaise ja huuhtele purjo, leikkaa ohuiksi siivuiksi.
  • Sekoita kulhossa öljy ja etikka, mausta suolalla ja pippurilla.
  • Lisää öljykastikkeeseen peruna- ja porkkanakuutiot, purjosilppu ja kaprikset, sekoita varovasti ja anna maustua kylmässä.
  • Sekoita ranskankermaan tillisilppu ja mausteet.
  • Tarjoa talviperunasalaatti ranskankermakastikkeen kanssa, koristele salaatti halutessasi tillitupsuilla.