Perunoistamme voi tehdä herkullisia perunaruokia esimerkiksi seuraavien reseptien mukaisesti. Lisäilemme reseptejä sivulle pikku hiljaa ja pyrimme tuomaan esille erilaisia ruokia, joihin perunoidemme lajikevalikoimaa voi käyttää. Saat kätevästi resepteistä tulostettavat versiot (pdf) auki klikkaamalla ohje-linkkiä kunkin reseptin otsikon alapuolella.

 

Kuva Heidi Siivonen

Peruna-kurkkusalaatti 4 annosta
Peruna-kurkkusalaatti, ohje

Kesäisen raikkaan perunasalaatin saat tehtyä kiinteästä perunasta sekä herkullisista kesäkauden tuotteista kuten tuoreesta kurkusta ja omenasta. Erilaisia mausteita kokeilemalla saat salaattiin mukavasti erilaisia vivahteita.

Ainekset
5-6                 keitettyä Männistön perunaa (kiinteä, esim. Nicola, Annabelle, Siikli)
½                   sipulia tai 2 nippusipulia
1-2                 tuoretta kurkkua
1                     pieni omena
2-3 rkl           kapriksia

Kastike
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 rkl                viinietikkaa tai sitruunamehua
1-2 rkl            sinappia
1-2 tl              sokeria tai hunajaa
ripaus            suolaa ja mustapippuria
1-2                 valkosipulikynttä hienonnettuna

Koristeeksi
ruohosipulia tai kiinansipulia

  • Kuori ja kuutioi keitetyt, kylmät perunat.
  • Hienonna sipuli, kuutioi kurkut ja kuorittu omena. Lado ainekset kulhoon.
  • Mausta kermaviili ja kaada salaattiainesten joukkoon. Sekoita kahdella lusikalla nostellen.
  • Kaada valmis perunasalaatti tarjoilukulhoon.
  • Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Hienonna pinnalle runsaasti ruohosipulia.

 

Aromäen maalaisranskalaiset neljälle
Aromäen maalaisranskalaiset, ohje

Maukkaat maalaisranskalaiset Aromäen tilan tapaan tehdään kokonaisesta, kuoripäällisestä perunasta. Lajikkeeksi sopii esimerkiksi jauhoinen Challenger. Uunissa ranskalaiset valmistuvat vaivattomasti ja kevyesti.

Kuva Heidi Siivonen

Ainekset
1 kg Männistön Challenger- perunaa

0,5 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 – 1 tl paprikajauhetta

  • Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.
  • Leikkaa perunat pitkittäin 3-4 siivuksi, ja leikkaa siivuista tikkumaisia ranskalaisia.
  • Laita raa’at ranskalaiset kylmään veteen.
  • Huuhtele ranskalaiset hyvin, ja kuivata niitä hetki keittiöpyyhkeen päällä. Maukkaat ja rapeat ranskalaiset onnistuvat parhaiten, kun perunoissa ei ole vettä.
  • Sekoita laakeassa kulhossa öljy ja mausteet keskenään, lisää ranskalaiset kulhoon. Sekoita mausteöljy tasaisesti kaikkiin ranskalaisiin.
  • Levitä ranskalaiset leivinpaperoidulle pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana. Lopputulos on rapea ja maukas, kun ranskalaisia on pellillä vain yhdessä kerroksessa.

 

Aromäen uunipotut neljälle
Aromäen uunipotut, ohje

Uunipotut Aromäen tilan tapaan valmistuvat kauniin punaisista ja jauhoisista perunoista, esimerkiksi Mozart tai Bellarosa. Uuniperuna on kevyt, helppo ja näyttävä lisäke. Vahvan makuinen juusto viimeistelee kokonaisuuden!

Kuva Heidi Siivonen

Ainekset
8 kpl Mozart- tai Bellarosa -perunaa

0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl vahvanmakuista juustoa raasteena, esimerkiksi vuohen Gryere tai parmesani
suolaa ja pippuria myllystä

  • Valikoi tasakokoisia perunoita. Pese perunat hyvin, perunoita ei tarvitse kuoria.
  • Asettele perunat uunivuokaan, ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.
  • Kokeile perunoiden kypsyyttä haarukalla. Kun piikit uppoavat perunaan, ota perunat uunista ja paina niitä kevyesti esim. mukin pohjalla painamalla, jotta perunat rikkoutuvat hieman.
  • Pirskottele rikottujen perunoiden päälle öljy, ripottele juusto ja rouhi myllystä suolaa ja pippuria.
  • Paista vielä 15 min, tai kunnes juusto on kauniin ruskeaa.