Mitä tilalla tapahtuu, miten vuodenkierto vaikuttaa toimintaamme?

Näistä asioista ja muustakin ajankohtaisesta löydät tietoa täältä.

24.4.2021
Kevätkelit ovat tänäkin vuonna melko yllätyksiä täynnä, sillä viime päivien lämpimien säiden jälkeen tänä aamuna herättiin lumivalkean maan maisemaan. Saimme kuitenkin istutettua ensimmäiset varhaisperuna harsojen ja muovien alle jo pääsiäisen aikoihin, joten ensimmäiset mukulat ovat jo pellossa kasvamassa. Tänä vuonna saamme siis omilta pelloilta perunaa aiemmin kuin edellisinä vuosina, jolloin emme ole harsoja käyttäneet. Facebook -sivullamme on myös video, miten lumilingon avulla edistimme pellon sulamista ja kuivumista ennen istutustöiden alkua. Käyhän se kurkkaamassa. 🙂

23.2.2021
Viime aikoina tilamme ajankohtaisia tapahtumia on saanut seurata aktiivisemmin Facebook (Männistön perunaa – Aromäen tilalta) ja Instagram (#aromaentila) -tiliemme kautta. Olethan ottanut ne jo seurantaan? Joulusesongin aika oli tilalla melko hektistä, mutta peruna teki perinteiden mukaisesti kauppansa ja sitä syötiin runsaasti osana joulupöydän herkkuja. Helmikuun kelit ovat heitelleet sääolosuhteita paukkupakkasesta vesisateeseen ja toisinaan hyvinkin haastaviin, liukkaisiin ajokeleihin. Kuitenkin kelillä kuin kelillä perunatoimitukset kulkevat tilaltamme säännöllisesti kauppoihin monta kertaa viikossa. Olemme saaneet uusia, perunoiden suoratoimittajasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita ja lista kaupoista, joista perunoitamme löytyy, on taas päivitetty.

Tälle vuodelle on tiedossa paljon tekemistä ja tilalla mm. rakennetaan uutta ja entisöidään vanhaa rakennuskantaa. Tärkeimpänä projektina kuitenkin kevättöiden keskelle odotetaan syntyväksi kahta uutta perunanviljelijän alkua, kummallekin veljekselle omaansa. Vilinä ja vilske tilan pihamaalla ei siis jatkossakaan ole hidastumaan päin, vaan päinvastoin. 🙂

30.10.2020

Mulberry Beauty ja Violet Queen

Halloween -viikonloppu on jo ovella ja tänä vuonna halusimme lisätä sen teeman mukaisesti ruokailuun pientä väripiristystä. Osasta yhteistyökauppojamme onkin tämän viikon aikana saanut kahta erikoisempaa väriperunaa. Jo viime kaudelta tuttu Violet Queen -lajike on sekä kuoreltaan että myös sisältä violetti. Tänä vuonna sen kaveriksi liittyi väritykseltään punainen Mulberry Beauty. Värityksensä ansiosta, näissä perunoissa on paljon terveydellisiä vaikutuksia sisältäviä antioksidantteja. Näistä perunoista saa veikeän väristä ruokaa ja myös niiden keitinvesi saattaa herättää ihmetystä. Herkkusuille voi vinkata esimerkiksi värimuusit sekä pirteät lohkoperunat, jotka onnistuvat näistä yleiperunalajikkeista hyvin. Käsityöihmisille vielä lisävinkkinä, että perunoiden keitinvedestä saa hyvää ainesta lankojen värjäämiseen. Hieman yllätykseksellisesti mm. Violet Queenin vihreänvärisestä keitinvedestä saa värjättyä sinisen eri sävyisiä lankoja. 

Violet Queenin keitinvedellä värjättyjä lankoja

Syys-lokakuussa oli muutaman viikon urakka, kun nostimme talvikauden perunat varastoon kahden nostokoneen voimin. Perunaa tuli joiltain peltolohkoilta ennästysmäärät ja laatukin oli erittäin hyvää. Varastointilaatikot meinasivat tästä syystä loppua kesken, mutta onneksi niitä saatiin hankittua nopeasti lisää. Lisäksi saimme hetkeksi lainaan yhteistyökumppanimme viljakärryt, joissa säilytimme perunaa välivarastossa, kunnes laatikoita vapautui käyttöön taas lisää. Nyt tilalla on käynnissä pihatöiden kunnostustyöt ja perunoiden kauppakunnostus jatkuu tavalliseen tapaan läpi vuoden useana päivänä viikossa. Olemme syksyllä aloittaneet yhteistyön myös Hyvinkään Prisman kanssa, josta voi löytää meiltä useat suositut perunalajikkeet sekä yhteistyöviljelijämme sipulia ja porkkanaa.

11.8.2020
Yhteistyökauppojemme listaan on taas päivitetty muutama kauppa lisää. Kurkkaa, löytyykö jo sinun lähikaupastasi Aromäen tilan perunaa. Ja olethan huomannut, että tilamme löytyy nyt myös Instagramista nimellä @aromaentila. Siellä on jo mm. kuvia ja videoita kesän peltotunnelmista ja myös tilan nuorimman sukupolven touhuista.

Kesän säät ovat olleet ajoittain haastavat perunan viljelyn ja noston suhteen, mutta nyt omilta pelloilta nostettu Agila ja Annabelle ovat laadultaan ja kooltaan oikein hyvin onnistuneita. Myös uuden sadon uuniperuna Bellarosasta on ensimmäiset toimitukset viety kauppoihin tällä viikolla. Talvikauden perunoiden kasvu on vielä käynnissä, mutta niiden kehitystä tarkkaillaan jatkuvasti ja tarpeen mukaan teemme pelloilla kasvinsuojelutoimenpiteitä. Syys-lokakuussa saadaan sitten taas ahertaa pitkiä päiviä, kun talviperunoiden varastoon nosto alkaa. Sitä ennen nautimme kuitenkin vielä mukavan lämpimistä elokuisista päivistä.

19.6.2020
Ihmiset muistelevat menneitä vuosia usein merkittävien tapahtumien pohjalta. Viljelijät taas muistavat paremmin sääolosuhteiltaan poikkeukselliset vuodet kuin vaikkapa oman hääpäivänsä. Ollaan nuorina viljelijöinä usein kuultu esimerkiksi vuodesta 1987, jolloin oli kylmä kesä ja vain aikaiset perunalajikkeet ehtivät valmistua. Vanhempi sukupolvi muistaa, että 60-luvun alussa oli myös samanlainen vuosi.

Kasvukausi vaikutti aluksi siltä, että tulossa on sellainen kausi, jonka meidän sukupolvi saattaa muistaa poikkeuksellisena. Juhannus tosin vaikuttaa nyt poikkeuksellisen lämpimältä, joten vaikea vielä sanoa koko kasvukaudesta mitään. Varhaisperunoiden kysyntä juhannusviikolla oli jälleen todella suurta ja nyt täytyykin antaa iso kiitos meidän varhaisviljelijöille, joiden avulla saimme toimitettua kauppoihin tilatut määrät perunaa ja nipputuotteita.

Varhaisperunan hinta on lähes tuplasti kalliimpi viime vuoden vastaavaan aikaan nähden, mutta kevään valvottujen öiden jälkeen viljelijä on kyllä jokaisen senttinsä ansainnut. Juhannusaattona vielä veimme perunaa niin Hämeen kuin Uudenmaan kauppoihin, mutta nyt ajattelimme pulahtaa uimaan ja nauttia juhannussaunasta. Ps. toki tilauspuhelin kulkee mukana uimahousujen taskussa, eli jos perunatarve iskee, niin täällä ollaan valmiudessa 😉

Ohessa Loppilaisen viljelijäyhteistyökumppanimme Nikkolan näkemys kevään etenemisestä. 

Lopen Sajaniemen kylässä v. 2020 koronapandemian vallitessa MTY Nikkola Saarelan tilalla varhaisperunaviljelyä.

Koronapandemian vallitessa mietimme, että laitetaanko ollenkaan tänä vuonna perunaa kylvöön. Männistön Juhana ja Joonatan vakuuttivat, että kyllä ihmiset kaikesta huolimatta vielä perunaa haluavat syödä ja päätimme istuttaa idätetyt perunat vaiheittain maahan, kuten on tehty vuodesta 1968.

Kuva 1. 31.3.2020

(KUVA.1.) Ensimmäiset perunat istutettiin 28.03. ja harso saatiin vedettyä niiden päälle. Joudumme myös laittamaan heti aitaukset harson ympärille  peurojen vuoksi, koska peurat tulevat sotkemaan ja rikkomaan harsot ja kaivamaan siemenperunat penkistä. Harson laittaminen on aika työlästä, mutta aitaukset peltojen ympärille on turhauttavaa.

Kuva 2. 3.4.20

(Kuva 2.) Kaksi harsoa on jo istutettu kun 03.04. satoi lunta harson päälle ja maisema oli varsin talvinen ja kylvötyöt keskeytyivät useaksi päiväksi. Koko talvena ei ollut tällä alueella lainkaan lunta.

Kuva 3. 11.5.20

( Kuva 3.) Kaikki varhaisperunat on istutettu ja aidat rakennettu peurojen estämiseksi noin 3 hehtaarin alueelle, kunnes 11.05. toukokuussa aamulla alkoi satamaan lunta. Tässä vaiheessa perunan varret olivat noin 10-15 cm korkuisia. Lumi ei sulanut harsojen päältä ja iltapäivällä lämpötila laski  -0 C asteen tuntumaan ja yöllä klo. 04.30  lämpötila putosi – 6 C asteeseen. Mitään hallan torjuntakeinoja ei ollut tässä vaiheessa käytettävissä, vaan oli toivottava että peruna selviytyisi omin avuin kovasta pakkasesta ja noin 5-10 cm jäätyneestä lumikerroksesta harson päällä.

Koko viikon jatkui kylmä säätyyppi ja useana peräkkäisenä yönä yölämpötila laski noin – 3…4 C asteen tuntumaan, mikä hidasti tuntuvasti perunan kehitystä ja vaurioitti jonkin verran perunan lehtiä. Hallantorjuntasadetusta myös käytettiin, mutta kun pakkasta oli useampana yönä peräkkäin ei sadetustakaan voinut  kovin pitkään jatkaa, koska maa alkoi olla liian märkää. Tällöin vaarana on, että peruna tukehtuu ja myöhemmin tulee laatuvikoja jne.

Nyt juhannus viikolla kun perunannosto meillä alkoi 14.06. Männistön veljeksille ja noin kuukausi siitä kun takatalvi iski Etelä- Suomeen, on todettava kuinka hankalassa tilanteessa myös perunat ovat olleet tänä keväänä ja miten ne selviytyivät tilanteesta.

15.6.2020
Niinpä on tämäkin vuosi jo puolivälissä ja vaikka aika tavallisesta poikkeava kevät tämä on ollutkin maailmanlaajuisesti, niin meidän tilalla perusarki on pysynyt samanlaisena jo useiden vuosikymmenten ajan. Arki seuraa vuodenkiertoa, mikä määrittää viljelytoimintaamme. Ajankohtaisia kuulumisia olemme päivitelleet ahkerammin Facebookin puolella, mutta tässäpä koonti kuluneen vuoden alkupuoliskosta meidän tilan näkökulmasta:

  • Perunat säilyivät varastoissa ja ne riittivät hyvin talvikauden yli. Vieläkin viemme kauppoihin muutamaa lajiketta edellissadon perunaa, sillä vaikka varhaisperunakausi on jo avattu, niin kyllähän sitä välillä tekee mieli ”vanhasta” perunasta tehdä vaikka keittoa tai muussia.
  • Talven aikana on varauduttu tulevaan kasvukauteen mm. tutustumalla uusiin perunalajikkeisiin ja hankkimalla lisää kastelukalustoa.
  • Koronan vaikutukset näkyivät tilallamme siten, että perunan myynnissä tuli hetkellinen, mutta reilu lisäys, kun ihmiset söivät enemmän kotona tekemäänsä ruokaa. Maatilan toiminnassa on kevään aikana huomioitu hygieniatekijät tarkasti ja tilan väki ja työntekijät ovat pysyneet terveinä.
  • Olemme iloisia siitä, että kauppiaita on ollut suoraan meihin yhteydessä ja he ovat toivoneet saavansa kauppaansa toimittamaamme perunaa. Uusia yhteistyökumppaneita otamme jatkossakin vastaan mielihyvin.
  • Tämän kevään istutustyöt saatiin päätökseen kesäkuun alkupäivinä ja tällä hetkellä viljelyvastaava Joonatan keskittyy kasvuston seurantaan, rikkatorjuntaan sekä mahdollisen kastelutarpeen arviointiin.
  • Kesän varhaisperunan toimitukseen päästiin yhteistyöviljelijöidemme kanssa ensin rannikkoseudulla kasvaneella perunalla ja nyt myös hämäläisen perunan voimin. Tuttuun tapaan luottoviljelijämme viljelee meille  kesäiset ja komeat sipuli- porkkana- ja punajuuriniput, joita toimitamme kauppoihin.
  • Heinäkuussa saamme tämän satokauden perunaa omilta pelloilta ja sitä sitten riittäneekin taas seuraavan vuoden tarpeisiin.

16.11.2019
Tilallamme elellään nyt hieman seesteisempää kautta, kun perunannosto on saatu onnistuneesti viime kuussa päätökseen ja joulusesongin kiireet ovat vasta tuloillaan. Olemme nyt saaneet lisättyä pari herkullista reseptiä kokoelmaamme. Käyhän kurkkaamassa Reseptejä -sivulta, miten saat loihdittua maittavan imelletyn perunalaatikon tai kuinka näyttävän ja värikkään talvisen perunasalaatin saat aikaiseksi Violet Queen -perunastamme.

Talviperunasalaatti

Viime viikolla yhteistyökauppamme sai erittäin hienon kunniamaininnan olla maailman paras ruokakauppa! K-Citymarket Järvenpäästä löytyy tietysti myös maailman parhaat peruna, sillä onhan siellä Aromäen perunoiden laaja valikoima tarjolla. 😉 Voit lukea maailman parhaan ruokakaupan tittelistä mm. tästä lehtiartikkelista.

17.8.2019
Kiireisin kesäkausi alkaa jo olla takanapäin ja kiitämmekin kesäsesongin aikana yhteistyötä kanssamme tehneitä sipulin- ja perunanviljelijöitä. Luotettavien yhteistyökumppaneiden kanssa on mukava työskennellä myös kiireen keskellä. Tällä hetkellä omilta pelloilta nostetaan kauppoihin myyntiin jo viittä eri lajiketta, joiden joukossa ovat mm. suosikit Annabelle, Siikli ja Mozart. Tilalla valmistaudutaan vähitellen tulevan syksyn nostokauden ajatuksiin. Kesän aikana perunoiden kasvua on seurattu tarkasti ja tarpeen mukaan on tehty toimenpiteitä mm. peltojen kasteluiden suhteen. Perunapenkkejä kastellaan kuivan kesän tai pidemmän sateettoman jakson aikana yöaikaan, jotta peltoihin sadetettu kosteus sitoutuisi mahdollisimman tehokkaasti maahan. Kastelu on apuna mm. perunoiden tasaisen kasvun takaamisessa.

Perunapenkkien kastelua iltahämärässä.

Eräällä pellolla on puuhailtu loppukesästä muutakin kuin viljelytoimenpiteitä, sillä uuden kotimaisen TV-sarjan kuvauksia toteutettiin viljelemällämme pellolla. Vihreät perunapenkkimme tulevat siis myöhemmin näkymään myös TV-ruudulla.

Kesän aikana on myös kehitelty pari uutta herkullista reseptiä perunaruuista, joissa voi käyttää jauhoisia perunalajikkeitamme. Aromäen tilan maalaisranskalaisten ja uunipottujen suussa sulavat ohjeet löydät Reseptejä-sivultamme. Sieltä voit tulostaa helpot valmistusohjeet itsellesi pdf-muotoisesta tiedostosta. Syksymmällä on tulossa lisää reseptejä mm. joulupöydän herkuiksi tehtäväksi. Esittelemme tuolloin myös, miten viime keväänä suosituksi noussutta violettia antioksidanttiperunaa voi hyödyntää ruuanlaitossa.

6.6.2019
Huh hellettä! Elohopean tänään lähennellessä lämpömittarissa jo melkein 30 astetta, on mukava todeta, että perunoiden kasvukausi on jo erittäin hyvällä mallilla. Viime viikonloppuna saimme viimeisetkin omat perunat istutettua ja ensimmäiset taimet ovat jo varhaisemmin istutetuissa pelloissa selvästi näkyvillä. Loppilaista laatuperunaa on saatavilla ensi talvenakin reilusti ja hyvä niin, sillä kevään aikana olemme saaneet taas muutaman yhteistyökauppiaan lisää. Muun muassa tänään avatussa K-Supermarket Lasihytissä Espoossa on tilamme perunaa tarjolla.

Kesäkausi varhaisperunan ja nipputuotteiden osalta on myös korkattu yhteistyöviljelijöidemme avustuksella. Länsirannikolla kasvatettu suomalainen varhaisperuna on jo kulkeutunut kauttamme kauppoihin ja ensi viikolla ensimmäiset loppilaiset perunat saapuvat naapuritilaltamme. Kesäkauden komeat sipuli- porkkana- ja punajuuriniputkin ovat löytäneet kauppojen tarjontaan laadukkaalta yhteistyömaatilalta haettuna.

Keväinen perunanistutus on saatu tänä vuonna tehtyä hyvissä ajoin.

17.3.2019
Vaikka lumimyräkkä tänään valtaa maiseman tilallamme, niin väkemme ajatukset ovat jo kevään puolella. Ensimmäiset erät siemenperunoita ovat jo saapuneet tilalle ja tulevan kauden viljelysuunnitelmat alkavat hahmottua tarkemmiksi. Alkuvuoden aikana olemme aloittaneet yhteistyön kahden uuden kauppiaan kanssa ja perunoitamme löytyy jatkossa sekä Myyrmäen K-Citymarketista että Töölöntorin K-Marketista.

Alkuvuoden piristykseksi olemme toimittaneet kauppoihin uutuuslajiketta, runsaasti antioksidantteja sisältävää violetin väristä perunaa. Kyseinen lajike onkin saanut hyvää palautetta sekä maustaan että erikoisesta ulkonäöstään. Tulevan kauden viljelysuunnitelmat sisältävätkin violetin perunan istuttamisen omiin peltoihin, joten myös ensi kaudella tämä herkkuperuna on saatavilla kauttamme.

17.2.2019
Tämä viikko on ollut valtakunnallinen perunaviikko ja moni media pureutui mukavalla tavalla perunan historiaan, nykypäivään ja etenkin sen terveysvaikutuksiin ja monipuolisiin käyttötapoihin. Kokosimme tähän joitain linkkejä jo aiemmin julkaistuista sekä tämän viikon aikana vastaan tulleista perunaan liittyvistä artikkeleista ja uutisoinneista. Opitko sinä jotain uutta perunasta tällä viikolla?

Yle: Peruna on todellista ilmastoruokaa – palauta peruna lautaselle!

Puoli seitsemän: Tiesitkö tätä perunasta?

Gastrodontti tutkii: Peruna

Strömsö: Kaikki perunasta (Yle areena)

26.1.2019
Toisinaan historian havina ulottuu nykyhetkeenkin ja palauttaa mieleen sen, miten syvällä tilamme juuret ovatkaan. Aromäen tila on jo vuosikymmeniä ollut tunnettu laadukkaasta ruokaperunastaan ja sitä perinnettä haluamme yhä vaalia. Löysimme mukavan muistutuksen yhden Aromäen tilan emännän elämänvaiheista ja perunan tärkeästä osuudesta jopa hänen ulkomailla asumisensa ajalta. Lopen lehden vuoden 1974 ensimmäisessä numerossa torstaina 4.1. Hilda Aromäki muistelee aikoja, jolloin hän toimi ministeri Aarno Yrjö-Koskisen perheen palveluksessa keittäjänä ja palvelijana. Vuosina 1930-1939 hän seurasi perhettä Moskovan lähetystöön, minne myös perunat oli ministerin pyynnöstä toimitettava Aromäen tilalta. Hildan muistelmat sisältävän lehtiartikkelin pääset lukemaan kokonaisuudessaan ohessa olevasta pdf-tiedostosta. Perunoita Aromäestä Moskovan lähetystöön, Lopen lehti 1-1974

8.1.2019
Kylläpä viime vuoden loppu hurahti nopeasti! Etenkin joulukuu oli tilallamme vauhdikasta aikaa, sillä joulukuun aikana toimitimme kauppoihin yhteensä reilu 150 000 kiloa ruokaperunaa. Tästä määrästä joulupöytien herkuiksi tuli iso osa, sillä pelkästään jouluviikolla toimitukset sisälsivät yli 62 000 kiloa perunaa. Omassa maassa kasvatettu Puikulakin löysi joulun alla tiensä ihmisten ostoskoreihin ja sitä on yhä saatavilla muutamassa yhteistyökaupassamme. Lisäksi yhteistyökumppaneidemme sipulit ja porkkanat olivat joulun tienoilla erityisen suosittuja.

Ensimmäistä jouluaan Suomessa viettävä työntekijämme kummasteli joulukuun kovaa työtahtia ja ihmetteli, eivätkö suomalaiset tiedä, että perunaa voi syödä muutenkin kuin jouluna. Totesimme hänelle, että kyllä suomalaiset tämän tietävät ja arvostavat hyvää ruokaperunaa sekä arki- että juhlaruokana. Moni kysyykin meiltä, mitä teemme talvet, kun peltotöitä ei ole tehtävissä. Siihen on helppo todeta, että arki jatkuu meillä entisellään, sillä kuljetamme perunoita läpi vuoden yhteistyökauppoihimme kolme kertaa viikossa. Perunoiden varastointi, lajittelu ja pakkaustyöt työllistävät tilan väen siis ympäri vuoden. Tästä vuosi jatkuukin seuraavaa perunasesonkia eli juhannusta kohden!

31.10.2018
Olethan jo nähnyt Facebookin puolella videosarjamme jatko-osan, jossa näkyy perunannostokone työn touhussa? Jos et, niin näet sen myös YouTubesta (linkki). Tänä vuonna nostokelit olivat suosiolliset ja saimme kaikki perunat nostettua varastoon hyvissä ajoin ennen pakkasia. Varastossamme majailee nyt myös pelloissamme tuotettua (Lopen) Puikulaa, jota tarjoamme ainakin joulupöytien herkuksi.

Yhteistyökauppojemme lista sisältää nyt myös huomenna Keravalla avattavan uuden K-Supermarket Karusellin. Myös Lahden Paavolassa, Suomen ensimmäisessä Citymarketissa on nyt meidän laaja perunavalikoimamme saatavilla.

K-Citymarket Paavola

K-Supermarket Karuselli

28.9.2018
Perunan nosto talvivarastoon on ollut täydessä vauhdissa jo muutaman viikon ja vielä riittää nostoväellä töitä joksikin aikaa. Vähäsateinen syksy on ollut otollinen nostotöille ja varastot täyttyvät hyvää vauhtia. Keväällä alkanut videosarja perunan matkasta pellolta ruokapöytiin saa pian jatkoa, joten seuraahan Facebook-sivujamme nimellä Männistön perunaa – Aromäen tilalta, niin näet videon ensimmäisten joukossa.

Uuniperunan nosto käynnissä

Yhteistyökauppojen listamme on päivitetty ja siltä löytyy nyt jo yli 30 K-ryhmän kauppaa. Uusimpina tulokkaina joukossa ovat K-Market Pasaati ja K-Supermarket REDI. On hienoa, että niin moni K-kauppias arvostaa lähellä tuotettua suomalaista ruokaa ja suoratoimituksia suoraan viljelijältä, sillä siten kuluttajakin saa varmasti tietää ruokansa alkuperän.


2
.8.2018
Heinäkuu hurahti nopeasti helteitä pidellessä ja peltojen kasteluja tehdessä. Paahteista huolimatta perunasato vaikuttaa oikein laadukkaalta ja tällä hetkellä kauppoihin kulkeutuu jo montaa uuden sadon perunalajiketta. Kesän aikana olemme saaneet myös muutaman uuden yhteistyökaupan, joista uusimpana K-Supermarket Torpparinmäki sai ensimmäisen toimituksen perunoitamme eilen.

21.7. tilamme sai uuden maskottiaasin, kun välimeren miniaasi Aromäen Challenger eli Calle syntyi. Tulevaisuudessa Callen voi joskus nähdä yhteistyökauppojemme edessä ilahduttamassa kaupassa kävijöitä tilan ensimmäisen maskotin eli Rölli-aasin kanssa.

Perunan kukinto

Juhana tarkastamassa perunoiden kasvutilannetta

Aromäen Challenger

30.6.2018
Juhannuskiireistä on tilalla vihdoin selvitty ja tänä vuonna toimitimme ennätysmäärän varhaisperunaa juhannuksen juhlijoille. Juhannusviikolla tilan väki oli töissä ahkerasti jokaisena päivänä lähes kellon ympäri ja viimeiset lisätoimitukset veimme kauppoihin vielä juhannusaaton iltana. Juhannusviikolla myös YLE:n toimittaja kävi tilallamme vierailemassa ja tutustumassa loppilaisen perunan viljelyyn ja sen yhteen suoratoimittajaan. Uutispätkän voi nähdä YLE Areenassa alla olevan linkin kautta (kohdasta 3:32 alkaen).

https://areena.yle.fi/1-4234526#autoplay=true

Juhannuksen lisätoimitukset liikenteessä aattoiltana.

12.6.2018
Istutustyöt saatiin tehtyä ennätysajassa ja viime aikoina pelloilla on käyty tekemässä kasvinsuojelutoimenpiteitä sekä kasteluita. Ajattelimme, että olisi kiva näyttää suomalaisen ruokaperunan tie siemenperunasta lähtien siihen asti kun se päätyy ruokailijan lautaselle. Niinpä nyt saatte nähtäväksenne ensimmäisen osan tästä perunan tarinasta eli istutustöistä. Ja tarinalle seuraa jatkoa myöhemmin, joten pysypä kuulolla sekä täällä nettisivuilla että Facebookissa Männistön perunaa – Aromäen tilalta!

1.6.2018
K-Citymarket Kirkkonummi sai tänään uudistetut kalusteet hevi-osastolle, sillä perunaveljeksemme olivat siellä jo aamuvarhaisella asennuspuuhissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Kirkkonummeltakin saa nyt meidän tilan perunaa sekä yhteistyöviljelijöidemme tuoreita tuotteita. Mm. kesäiset sipuliniput ovat jo löytäneet avullamme tiensä kauppoihin. Alla on pari kuvaa Kirkkonummelta aamun aherruksen tuloksista, mutta käyhän paikan päällä kurkkaamassa, miltä hevi-osasto näyttää nyt, kun se on tuoreita tuotteita pullollaan!

17.5.2018
Tänään on avannut ovensa K-Supermarket Grani Kauniaisissa ja heti tästä avajaispäivästä lähtien siellä on tarjolla tilamme perunaa. Kaupan valikoimassa on tällä hetkellä kiinteää ja jauhoista lajiketta sekä uuniperunaa.

Istutustyöt ovat edistyneet ennätysvauhtia tänä vuonna ja aurinkoinen keli takaa perunoille hyvän startin kasvukauteen. Toivon mukaan säät jatkuvat yhtä suotuisina myös kesän yli.

3.5.2018
Toukokuu tuo maatiloille mukanaan toukotyöt ja eipä menekään enää montaa päivää, että peltotyöt käynnistyvät tältä kaudelta. Siemenperunat ovat jo mukavasti itäneet ja ovat valmiina istutettavaksi. Viime kauden hyvälaatuista perunaa on vielä tarjolla, joten perunaherkkuja kannattaa tehdä niistä ja malttaa vielä hetki odotella kotimaista, lähellä tuotettua uuden sadon varhaisperunaa. Ensimmäiset varhaisperunat toimitamme kauppoihin yhteistyöviljelijöiltämme todennäköisesti kesäkuun alkupuolella.

Yhteistyökauppojemme joukkoon on liittynyt myös Nurmijärven Rajamäen K-Market sekä Riihimäen Peltosaaren K-Market. On mukavaa, kun kaupoissa on huomattu asiakkaiden heti tykästyneen perunatiskin uuteen tarjontaan.

19.3.18
Nyt perunoitamme saa jo 22 eri kaupasta Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella! Viime viikolla joukkoomme liittyi Turengin K-Supermarket ja tänään ensimmäinen perunatoimitus viedään Hämeenlinnan Hätilän K-Supermarkettiin. Aina ajankohtaisen listan yhteistyökaupoistamme näet ”Mistä perunaamme saa?” -sivulla.
Mukaan mahtuu vielä lisää suoraan viljelijältä tuotua lähiruokaa arvostavia yhteistyökauppoja, joten jos juuri Sinun kauppasi olisi laadukasta ruokaperunaa vailla, niin kerromme mielellämme lisää toiminnastamme.

10.3.18
Tilamme toimintaa pääsee jatkossa seuraamaan myös omilla Facebook -sivuilla. Meidät löytää sieltä nimellä Männistön perunaa – Aromäen tilalta. Siellä jaetaan jatkossa erityisesti kuva- ja videokuulumisia tilamme toiminnasta. Sieltä löytyy jo kuvia esimerkiksi eilisestä vierailustamme Hämeenlinnassa sijaitsevaan Hämeensaaren Citymarkettiin. Siellä esittelimme kaupan perunatarjontaa ja maistatimme omista perunoista tehtyjä maalaissipsejä.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=175163066598973&id=175145729934040

3.3.18
Tilamme maskottiaasit olivat tänään vierailukäynnillä K-Market Kauklahden tapahtumapäivässä. Kauklahden Herkkukadun eli neljän paikallisen yrityksen yhteistyöllä järjestetyssä tapahtumassa oli viikonlopun aikana paljon tapahtumia ja tarjouksia. Lauantaina aasien lisäksi kaupan pihalla jaettiin kuumaa kaakaota Suomen Jäätelötehtaan herkullisilla jäätelöillä ja kermavaahdolla höystettynä sekä myynnissä hienoja käsintehtyjä koriste-esineitä. Tunnelma kaupan pihalla oli erittäin mukava ja aasit nautiskelivat hyvästä ulkoiluilmasta ja saamistaan rapsutuksista.

K-Marketin kauppias Eki, Samba-aasi ja Satu

Aasit olivat kaikenikäisten, mutta erityisesti lasten ihailun kohteena.

Kaupan pihalla oli aasien rapsuttelun lisäksi jaossa kuumaa kaakaota sekä myynnissä hienoja käsitöitä.

1.3.18
Tänään avasi ovensa Riihimäellä K-Market Ruokasaari ja myös tämä kyseinen kauppa on jatkossa toimitusreittimme yksi pysäkki. Sieltä löytyvät kuormassamme tuodut perusperunat, irtosipuli sekä kilon porkkanapussit.

Toiminnassamme pyrimme muun muassa kestävän kehityksen periaatteisiin. Yksi osa tätä toimintatapaa on uusiokäyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa tavaraa. K-Citymarket Järvenpäässä on nähtävillä yksi keino kierrättää vanhoja, käytöstä poistettuja perunoiden varastointilaatikoita. Niistä saa esimerkiksi kaunista sisustusmateriaalia hedelmä- ja vihannesosaston hyllyköiden päälle. Laatikoihin kiinnitetyt kauniit käsinmaalatut kyltit kertovat, mistä päin osastoa mitäkin herkkuja löytyy.

Perunaalaatikot sisustuselementteinä K-Citymarket Järvenpäässä.

Perunaalaatikot sisustuselementteinä K-Citymarket Järvenpäässä.

16.2.18
Eilen remontin jälkeen avasi ovensa Nurmijärven Röykän K-Market ja uudistuksen myötä myös meidän perunamme löytyvät kaupan valikoimasta. Tällä hetkellä Röykän K-Marketista voi hakea itselleen Annabelleä, Mozartia, Challengeria sekä Nicolaa irtomyynnissä. Jokaiseen makuun löytyy siis varmasti sopiva perunalajike.

13.2.18
Huomisen ystävänpäivän kunniaksi halusimme ilahduttaa asiakkaitamme ja keräsimme viime kuukauden aikana talteen noin 160 kiloa sydänperunoita! Näitä sydämen muotoisia perunoita tulee eteemme päivittäin, kun lajittelemme perunoita myyntipakkauksiin. Sydänperunoiden syntymekanismi on hieman arvoitus, mutta mukavan yksilöllisen näköisiä sydämiä olemme nähneet paljon. Yleensä nämä sydämet eivät pääse kauppoihin asti asiakkaiden saataville, mutta tällä kertaa teimme poikkeuksen ja yhteistyökauppamme K-Citymarket Ison Omenan perunaosastolta niitä on nyt ostettavissa rajoitettu erä. Mikä sen parempi keino yllättää oma ystävä tai rakas ystävänpäivän illallisella!

Ethän kerro kellekään, että myös yhteistyökauppojemme hevi-henkilökunta saa huomisen perunakuorman mukana ystävänpäivän kunniaksi meiltä pienen yllätyksen! 😉

https://www.facebook.com/KcitymarketEspooIsoOmena/photos/a.226193117480478.37347.143756812390776/1300167633416349/?type=3&theater

14.1.2018
Tilamme on perhevetoinen maatila ja olemme sitä mieltä, että perheyritykset ovat kaikkein vahvimpia yrityksiä. Emme kuitenkaan selviäisi yksistään, vaan meille tärkeitä ovat ympärillämme olevat luotettavat yhteistyöviljelijät ja -kaupat. Säännöllisesti haluamme juhlistaa sujuvaa yhteistyötä ja kutsumme yhteistyökauppojemme hedelmä- ja vihannesosaston työntekijöitä kanssamme illanviettoon. Mukana juhlinnassa on myös yhteistyöviljelöitämme. Tällä kertaa illanvietto pidettiin Marskin Majalla, joka sijaitsee vain reilun 10 kilometrin päässä tilaltamme. Marsalkka Mannerheimin lomamökki on kuuluisa käyntikohde Lopella, mutta moni vieraistamme oli siellä käymässä vasta ensimmäistä kertaa. Illan aikana kuulimme majan historiasta ja nautimme perinteisen Marskin aterian noudattaen samoja etikettisääntöjä ja syöden samoja ruokalajeja kuten Mannerheim aikoinaan. Illallisen jälkeen kävimme vielä tutustumassa tilamme varastotiloihin ja kävimme mukavia keskusteluja sekä työstä että vapaa-ajasta tilan päärakennuksessa iltaherkkujen äärellä. Kiitos kaikille mukana olleille virkistävästä illasta!

24.12.17

Hyvää joulua kaikille ja onnellista

sekä maukasta uutta vuotta!

23.12.17
Joulupöydän perunoiksi meiltä löytyy monta herkullista lajiketta! Välillä valinnanvaikeus voi iskeä, mutta monilla meistä on myös omat kestosuosikkimme. Kiinteistä lajikkeista saat mainiot perunalaatikot sekä keitinperunat, joten niiden valmistukseen suosittelemme käyttämään valikoimastamme joko Annabelleä, Siikliä tai Nicolaa.

K-Citymarket Tammiston perunatiskiltä löytyy jokaiselle joulupöydän suosikkiperunat!

20.11.17
Helsingin seudun perunatarjontamme laajenee taas, sillä nyt myös K-Supermarket Laajasalosta saa perunoitamme. Sinne, kuten myös moneen muuhun kauppaan toimitamme myös keltasipulit luotettavalta yhteistyöviljelijältämme.

Marraskuun lähetessä loppuaan on tilamme toiminnassa päästy syyskiireiden ohi ja odotamme jo innolla seuraavaa perunasesongin aikaa eli joulua. Joulupöytään kuuluu perinteisesti perunalaatikko, keitetyt perunat ja monet muut perunaherkut. Meiltä löytyykin laaja valikoima eri perunalajikkeita, joten jokainen löytää varmasti sopivat perunat omien suosikkiruokiensa valmistamiseksi.

13.11.17
Helsingissä asiakkaat voivat nyt käydä hakemassa herkulliset Männistön perunamme myös K-Supermarket Kasarmin perunatiskistä, sillä aloitimme perunatoimitukset sinne tänään.

Olemme päivittäneet perunatiskien luona olevat perunalajikkeidemme infotaulut, joista voi mm. tarkastella eri lajikkeiden käyttöominaisuuksia ja historiatietoja. Parhaan perunaruuan saa aikaiseksi, kun valitsee käyttötarkoitukseen sopivan perunalajikkeen. Infotaulut on tehty helpottamaan tätä valintaa.

27.10.17
Tästä päivästä lähtien toinenkin Hämeenlinnan K-Citymarket saa perunapöytiinsä laadukasta perunaa meidän tilaltamme. Tiiriön K-Citymarketista voitte siis jatkossa käydä hankkimassa mm. kuvassa näkyvää, erittäin herkullista Mozart -uuniperunaa.

24.10.17
Kaikkeen sitä viljelijäkin joutuu taipumaan! Juhana pääsi jokunen aika sitten videokameran eteen ja esillä oli myös Annabelle -perunaamme. Oikein sulavasti kävi tilan isännältä puherepliikit, kun sai puhua omasta työstään ja tuotteistaan. Jännittävää nähdä, millainen kuvaussession lopputuotos tuleekaan olemaan.

11.10.17
Vantaan Tammiston Citymarketin perunapöytä sai ihan uuden ilmeen, kun aloitimme sinne toimitukset tällä viikolla. Perunat ovat näyttävästi esillä isoissa pöydissä ja pöytien välissä on koristeena oman tilan ladonseinästä tehty koroke. Kannattaa käydä myös korokkeen koristeena olevia vanhoja perunatöihin liittyviä tavaroita ihastelemassa. Ja tietysti samalla saat otettua mukaasi herkulliset ja hyvännäköiset perunamme.

https://www.facebook.com/KCMTammisto/photos/a.834911576536304.1073741864.223031027724365/1845128712181247/?type=3&theater

30.9.17
Nostopuuhat ovat tilallamme vielä täydessä vauhdissa. Kesän aikana tehdyt panostukset oikeanlaisiin viljelytoimenpiteisiin ovat tuottaneet tulosta ja nyt on ollut ilo katsella, miten varastot alkavat olla täynnä hyvälaatuista perunaa. Nostotyöskentelyä oli tällä viikolla seuraamassa Maatilan Pellervon toimittaja, joka tekee lehteen artikkelin toiminnastamme. Ilmoittelemme, kunhan artikkeli julkaistaan.

Laatuperunoistamme saa nyt nauttia myös hämeenlinnalaiset, sillä aloitimme tällä viikolla toimitukset K-Citymarket Hämeensaareen. Nyt perunoitamme saa siis Uudenmaan kauppojen lisäksi myös Kanta-Hämeestä.

Kiiresesongin keskellä Juhanalla oli aikaa käydä 29.9. Nummelan Citymarketissa pidetyssä lähituottajapäivässä. Hänet oli kutsuttu sinne kertomaan perunan viljelystä,  yhteistyöviljelijöidemme porkkanoista ja sipuleista sekä lähituottajien tärkeydestä. Haastattelijana toimi Merja Koski, Onneks on lähiruokaa -kirjan kirjoittaja.

17.9.17
Eilen pääsimme vihdoinkin aloittamaan nostokauden oikein urakalla! Sateiset kelit hieman hellittivät ja niinpä nostoväki kutsuttiin koolle. Nostokaudella työllistämme sekä nostokoneen päälle väkeä että traktorikuskeja kuljettamaan perunat pelloilta kotiin.

Perunat siirretään varastointilaatikoihin.

Perunan nostokone työssään.

Tietenkin oman tilan väki on töissä viikon jokaisena päivänä ja usein päivät ovatkin touhua täynnä aamusta iltaan. Maatilalla töitä tehdään usein vuodenajan ja sääolosuhteiden mukaan, joten toivokaamme vähäsateista syksyä. 

Videon nostopuuhista voi käydä katsomassa tilalla toimivan talliyrityksen Hevostoiminta Valkas Facebook-sivuilta.

Suomen juhlavuoden kunniaksi hankitut Suomi100 -kärryt pääsivät töihin.

Laatikot perunoineen siirretään pelloilta varastolle traktorin peräkärryillä.

10.9.2017
Olemme sitä mieltä, että pienet arjen teot voivat tuoda paljon hyvää mieltä muille. Syksyn sateiset kelit voivat välillä vetää mielen matalaksi, joten halusimme piristää asiakkaitamme pienellä yllätyksellä. Perjantain perunatoimituksen mukana jokainen kauppa sai sydänperunan ja siihen kiinnitetyn viestin. Pohjois-Haagan K-Supermarket pisti ilon kiertämään ja jakoi kuvan yllätyksestä Facebook-sivuillaan. (kuvaa klikkaamalla pääset alkuperäiseen julkaisuun)

https://www.facebook.com/ksmpohjoishaaga/photos/a.1543338719272235.1073741829.1427197644219677/1948056798800423/?type=3&theater

5.9.17
Syksyn ensimmäisiä varastoon nostettuja perunoita on lähipäivinä siirretty peltojen perunapenkeistä varastoihimme. Seuraavan viikon aikana nostotahti kiihtyy huomattavasti ja toivottavasti poutainen syksy varmistaisi hyvän perunasadon. Nyt nostettujen perunoiden laatuun olemme erittäin tyytyväisiä!

Teimme viime viikolla toiminnassamme ison muutoksen, joka jatkossa takaa suoremman ja paremman palvelun asiakkaillemme. Nykyään hoidamme myös kaikki perunatilauksiin liittyvät asiat oman tilan väen voimin. Olemme iloisia, että voimme tällä tavalla olla enemmän suorassa yhteydessä kauppiaisiin sekä kauppojen hevi-henkilökuntaan. Sitä kautta saamme myös suoraa asiakaspalautetta toimintamme kehittämisen tueksi. Tulemme myös entistä vahvemmin toimimaan lähiruuan puolestapuhujina ja näkymään mm. kauppojen lähituottajapäivillä. Toivottavasti näemme joku päivä juuri Sinutkin jonkin kaupan perunatiskin luona!

Perunaa varastointilaatikoissa.

26.8.17
Tänä viikonloppuna onkin ollut mukava tavata ihmisiä perunoidemme kanssa sekä K-Supermarket Vuosaaren lähituottajapäivillä että Lopella Santamäen elomarkkinoilla.

Eri perunalajikkeet ja ”kierreperunat” esittelyssä.

Satu oli esittelemässä perunoita KSM Vuosaaressa.

Vuosaaressa esittelimme erilaisia perunalajikkeita sekä uunissa paistettuja ”kierreperunoita”.


Elomarkinoilla olivat aasitkin mukana ja perunan myyntituotot lahjoitettiin tapahtuman hyväntekeväisyyskohteelle eli Launosten koulun vanhempaintoimikunnalle.

Miniaasit olivat mukana elomarkkinoilla.

Elomarkkinoilla myytyjen perunoiden tuotto annettiin hyväntekeväisyyskohteelle.

Elomarkkinoilla oli mukavasti väkeä huutokauppaa seuraamassa.

19.8.17
Eilen miniaasit Rölli ja Samba olivat ihmisiä ilahduttamassa ja perunoita mainostamassa K-Supermarket Pohjois-Haagan luona. Aaseja kävi paljon ihmisiä ihailemassa ihan vain ohikulkiessaan, mutta osa tuli varta vasten aaseja katsomaan ja hyviä tarjousperunoita kaupasta hakemaan. Kuultiinpa jopa huhu, että läheisessä päiväkodissa lapset toisilleen vinkkasivat aasien sijainnista ja paljon iloisia päiväkotilaisia kävikin aaseja rapsuttelemassa.

Perunatiski KSM Pohjois-Haagassa

Välillä aasien luona meinasi olla ruuhkaa

Aasit olivat ihmisvilinässä rauhassa ja nautiskelivat heinistään ja rapsutuksista

Kaikki ikään ja kokoon katsomatta ihastuivat aaseihin

Lisäksi tällä viikolla on Mäntsälän K-Citymarket saanut uudet agripo -kalusteet, joiden ansiosta perunoiden esillepano on helpompaa ja niiden säilyvyys parempaa kuin aiemmin. Alla kauppiaan tekemä Facebook -päivitys uusien telineiden luona. Kuvaa klikkaamalla näet alkuperäisen julkaisun.

https://www.facebook.com/KcitymarketMantsala/photos/a.947457978643785.1073741910.354782037911385/1562095077180069/?type=3&theater

10.8.17
Tällä viikolla onkin perunannostokoneemme saanut kerätä talteen jo kolmea eri perunalajiketta omilta pelloilta. Annabelle, Siikli ja Carrera ovat tämän hetken päälajikkeet, joita kauppoihin toimitamme. Lisäksi käsin nostettua Mozart -perunaa on myös jo alettu toimittaa. Mozart nostetaan siksi toistaiseksi käsin, jotta sen vielä herkkä kuori ei vahingoittuisi noston aikana.

Ensimmäiset kotimaiset kantarellit saatiin toimitettua kauppoihin tällä viikolla. Marjojen ja sienien toimituksella on aina säävaraus, mutta toivottavasti viime päivien sateet mahdollistavat kantarellien kasvun ja sitä myötä niiden keräämisen ja kauppoihin toimittamisen.

Ja vielä etukäteistietona kerrottakoon, että maskottiaasi Rölli ja sen uusi kaveri Samba ovat mukana lähituottajapäivässä perjantaina 18.8. Pohjois-Haagan K-supermarketissa kello 14-18. Tervetuloa meitä sinne tervehtimään!

Kotimaista kantarellia Lopelta

1.8.17
Viime viikosta lähtien olemme toimittaneet kauppoihin myös lähimetsistä kerättyjä mustikoita ja lakkoja. Valitettavasti marjasato ei tänä vuonna vaikuta olevan ainakaan mustikoiden osalta kovin runsas. Tarjoamme kuitenkin kauppoihin vastapoimittuja marjoja siinä määrin, mitä niitä on poimittavissa. Myöhemmin, kun marjojen satokausi etenee, on tarjolla myös puolukkaa.

Myös sienirintamalla olemme kunnostautuneet ja kauttamme on saanut nyt jo parina toimituskertana kantarelleja Latviasta. Kunhan lähimetsien sienet ponnahtavat esille, toimitamme kauppoihin kotimaisia kantarelleja.

Ja ettei päätuotteemme jää muiden herkkujen vuoksi nyt ihan unholaan, niin pitää mainita, että tänään nostimme ensimmäiset omat Annabelle-perunat. Vähän pitää kehaista, että oli kyllä nätin näköistä perunaa pestynä ja herkulliselta se maistui myös omalla lautasella. Kokeilehan sinäkin!

Mustikkaa Lopen metsistä

Lakkaa läheltä – Lopelta

Pestyä Annabelle-perunaa

Kantarelleja 2,5 kilon laatikoissa

20.7.17
Tänään oli Nurmijärven K-supermarketissa Läheltä sinulle- tapahtuma, jossa oli esillä paikallisten tuottajien tuotteita. Myös me osallistuimme päivään mielellämme ja tilamme multaista varhaisperunaa oli saatavilla tarjoushinnalla. Veimme tapahtumaan myös tilan maskotit eli miniaasit olivat piha-alueella ihastuttamassa ihmisiä. Kiitos kaikille aasien rapsuttelijoille ja tapahtumassa kävijöille! Pienen videopätkän tapahtumasta voit katsoa Hevostoiminta Valkkaan Facebook-sivulta. Saapa nähdä, milloin ja missä aasit ovat seuraavaksi perunalähettilään tehtävissä!

Miniaasit olivat esillä kaupan etupihalla

Harvinaiset miniaasit herättivät paljon kiinnostusta.

Kaikenikäiset ohikulkijat pysähtyivät rapsuttelemaan aaseja.

Viljelijä Juhana oli tapahtumassa mukana kertomassa perunoista ja huolehtimassa aaseista.

Multainen varhaisperuna oli tarjouksessa.

Perunatiski KSM Nurmijärvellä

15.7.17
Tällä viikolla olemme saaneet nostaa ensimmäiset erät varhaisperunoita omasta maasta. Solist-lajikkeen peruna on ollut hyvälaatuista ja sitä on toimitettu kauppoihin sekä pestynä että multaisena kolme kertaa viikossa. Nostamme aina vain tilatun määrän varhaisperunoita, joten tuore peruna päätyy kauppoihin noin vuorokauden sisällä nostosta.

Perunnanostossa tarvitaan paljon väkeä, jotta työ sujuisi joutuisasti ja laadukkaasti. Nostokonetta vetävää traktoria ohjaa yksi henkilö, joka myös säätää nostokoneen toimintoja. Nostokoneen päällä on 2-4 henkilöä ja he erottelevat linjaston läpi kulkevien perunoiden joukosta pois multakokkareet ja katsovat, että vain parhaat perunat jatkavat heidän ohitseen matkaansa säiliöön. Säiliön täytyttyä se käydään tyhjentämässä ja tarvittavan määrän nostamisen jälkeen, perunat kuljetetaan varastolle pesua ja pakkaamista varten.

Nostoväkeä perunannostokoneen päällä.

Peruna matkaa linjastoa pitkin säiliöön.

Nostokalustoa käytössä.

5.7.17
Heinäkuun alku ei ole hellinyt helteillä, mutta sateen suhteen kesä on ollut juuri sopiva perunan kasvuolosuhteita ajatellen. Enää ei mene montaa päivää, niin pääsemme nostamaan ensimmäiset omat varhaisperunat. Toissapäiväisessä kurkistuksessa maan uumeniin löysimme oikein hyvännäköistä perunaa. Niistä pääsevät nauttimaan myös K-Market Isokaaren asiakkaat Helsingissä, sillä aloitimme toimitukset sinne tällä viikolla.

Testinostossa maan uumenista tuli esiin hyvännäköistä perunaa.

Perunapenkit alkavat peittyä vihreistä taimista.

17.6.17
Näin juhannussesongin kynnyksellä jakelupiirimme lisääntyi vielä yhdellä kaupalla ja perunaamme saa myös tällä viikolla avatusta K-Supermarket Viikistä Helsingissä.

Tilalla on tällä hetkellä käynnissä perunoiden ”huoltotyöt”. Perunoiden kasvua seurataan tiiviisti eri peltolohkoilla ja mahdollisimman oikea-aikaisesti perunapenkit pyritään muun muassa multaamaan ja lannoittamaan.

Perunapenkkien multaaminen käynnissä

Vastamullattu perunapenkki


12.6.17

Mäntsälä mielessäin… lauleskeli kuskimme tänä aamuna, kun toimitti ensimmäisen perunakuorman K-Citymarket Mäntsälään. Jatkossa siis myös Mäntsälästä löytää perunoitamme.

10.6.17
Juhannus lähestyy vähitellen ja se tietää kiireistä aikaa meidän tilalla. Toimitustiheys kasvaa vähitellen ja juhannusviikolla toimitamme kauppoihin tuoretta perunaa joka päivä. Tästä viikosta lähtien olemme lisäksi välittäneet kauppoihin
kotimaisia porkkanoita, sipuleita sekä mansikoita. Kotimaisia varhaisperunoita on kauttamme kulkenut jo muutaman viikon ajan, ensin kasvihuoneessa kasvatettuja ja nyt avomaan pottuja.


 

30.5.17
Istutustyöt ovat loppusuoralla ja enää on yksi pelto istuttamatta. Ensimmäiset taimetkin ovat jo jonkin aikaa sitten löytäneet tiensä mullan alta päivänvaloon.

Taimet alkavat jo tulla esiin.

16.5.17
Jatkossa toimitamme perunaa myös K-Market Kauklahteen sekä K-Supermarket Martinlaakson Ostarille. Tervemenoa sinne perunaostoksille!